تصادفات شاخ به شاخ


تحلیل علل و شدت مصدومیت تصادفات شاخ به شاخ با مدل رگرسیونی

بررسی علل و شدت تصادفات جلو به جلو (head-on collision) در جاده ها و محورهای ترافیکی کشور یکی از معضلاتی است که سالانه خسارات جانی و مالی زیادی را به شهروندان تحمیل می کند. رفع این مشکل نیازمند مطالعه جامع در خصوص علل این تصادفات و همچنین عوامل موثر بر شدت تصادفات در جاده های کشور ایران است. برای این منظور از داده های ترافیکی پلیس راهور و همچنین اطلاعات آماری اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور استفاده شده است. در روش شناسی این تحلیل از مدل رگرسیون لجستیک استفاده نموده ایم. هدف این مطالعه بررسی تاثیرگذاری عوامل و متغیرهای مستقل مختلف روی شدت تصادفات رو در رو یا شاخ به شاخ (Head-On Collision Accident) خودروها در محور های حمل و نقلی کشور با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک است. در این مقاله از داده های آماری اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای و همچنین اطلاعات آماری پلیس راهنمایی و رانندگی کشور استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که عوامل یک طرفه یا دوطرفه بودن محورها، ناهمواری ها و توپوگرافی جاده ها و خیابان ها، و همچنین شرایط جوی می توانند تاثیر معنی داری روی شدت تصادفات داشته باشند.


تصادف رو در رو یا تصادف شاخ به شاخ چیست؟

اهمیت تصادفات شاخ به شاخ

تلفات جانی ناشی از تصادفات جلو به جلو

مطالعات انجام شده درباره تصادفات جلو به جلو

روش مطالعه تصادفات با رگرسیون

مدل رگرسیونی

آمار های تصادفات براساس ترافیک

ارتباط پارامترهای ترافیک محور ها با تصادفات

نتیجه گیری

منابع


تصادف رو در رو یا تصادف شاخ به شاخ چیست؟

برخورد رو به رو زمانی رخ می دهد که دو وسیله نقلیه که در جهت مخالف حرکت می کنند به طور مستقیم با یکدیگر برخورد می کنند، معمولا سپر جلو به سپر جلو. تصور کنید دو ماشین با سر در یک جاده به هم می رسند⁶. این یکی از جدی ترین انواع تصادفات رانندگی به دلیل نیروی وارده است. از مهمترین علل این تصادفات بطور کلی می توان به موارد زیر اشاره کرد. این برخوردها می تواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد: عبور راننده به ترافیک مقابل (شاید به دلیل حواس پرتی، نقص یا خستگی)، تغییر خط نادرست یا حتی شرایط جاده (مانند سطوح لغزنده یا دید ضعیف). تصادفات سر به خصوص خطرناک هستند. نیروهای ضربه متمرکز هستند که منجر به صدمات شدید می شود. رانندگان و مسافران هر دو وسیله نقلیه ممکن است آسیب ببینند، از جمله شکستگی استخوان، ضربه به سر، صدمات ستون فقرات و آسیب های داخلی. متأسفانه، احتمال مرگ و میر در تصادفات رودررو بیشتر است. اینکه در این تصادفات چه کسی مقصر است به شرایط مختلف و عواملی بستگی دارد. تشخیص مقصر تصادفات شاخ به شاخ بستگی به شرایط خاص دارد.  مقصر می تواند راننده ای باشد که از خط مرکزی عبور کرده است، نقص خودرو یا حتی مشکلات طراحی جاده با اینحال تحقیقات پلیس و نظر کارشناسی افسر راهنمایی و رانندگی و شواهد نقش مهمی در تعیین مسئولیت دارد.

اهمیت تصادفات شاخ به شاخ

هر روز هزاران نفر در جاده های ما کشته و زخمی می شوند. مردان، زنان یا کودکانی که در حال پیاده روی، دوچرخه سواری یا سوار شدن به مدرسه یا محل کار، بازی در خیابان ها یا سفرهای طولانی هستند، می توانند قربانی تصادفات جاده ای شوند و خانواده ها و جوامع متلاشی شده را پشت سر بگذارند. هر ساله، میلیون ها نفر پس از تصادفات شدید هفته های طولانی را در بیمارستان سپری می کنند و بسیاری از آنها توانایی زندگی، کار یا بازی عادی را مانند گذشته از دست می دهند. رنج قربانیان و خانواده های آنها از آسیب های ناشی از ترافیک جاده ای غیرقابل محاسبه است. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، سالانه حدود ۱.۳۵ میلیون تصادف جاده ای رخ می دهد که بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان به طور جدی مجروح می شوند. (Ahmed et al., 2023). در مقایسه با انواع دیگر برخوردها، تصادفات رو به رو معمولاً به دلیل برخورد با نیروی زیاد با جراحات شدیدتر مرتبط است. در ایالات متحده، آمار نشان می دهد که تقریباً ۲٪ از تصادفات مرگبار به عنوان تصادفات دسته بندی می شوند، اما این حوادث باعث بیش از ۱۰٪ از کل تلفات ناشی از ترافیک می شود  (Adanu et al., 2023). در مقایسه با بسیاری از کشورها متوسط نرخ تصادفات وسایل نقلیه در کشور ما بسیار بالاست و بیش از نیمی از تصادفات در جاده های دو خطه خارج شهر اتفاق می افتد. لذا تحقیقات فراوانی در کشور در جهت شناسایی عوامل تصادفات انجام شده است (منصور خاکی و همکاران، ۱۳۸۸).



تلفات جانی ناشی از تصادفات جلو به جلو

در سال ۱۴۰۱ تعداد ۱۹،۴۹۰ فوت ناشی از تصادف رانندگی در سازمان پزشکی قانونی به ثبت رسیده است. استان‌‌های فارس، سیستان و بلوچستان، تهران، کرمان، خراسان رضوی و اصفهان بیشترین سهم را داشته‌اند. تعداد کشته‌های چنین حوادثی در استان‌های ایلام، چهارمحال و بختیاری و اردبیل نسبت به سایر استان‌ها  کمتری بوده‌ است. این درحالی است که در سال ۱۳۹۹ تعداد ۱۵،۳۹۶ فوت ناشی از تصادف رانندگی در سازمان پزشکی قانونی به ثبت رسیده است. در این سال استان‌های فارس، تهران، اصفهان، کرمان، سیستان و بلوچستان، گیلان، مازندران، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و غربی بیشترین سهم را در تعداد کشته شدگان سال ۱۳۹۹ داشته‌اند. تعداد کشته‌های تصادف در استان‌های چهارمحال بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، ایلام، خراسان جنوبی و شمالی، سمنان و یزد نسبت به سایر استان‌ها در این سال کمتر بوده است. 

مطالعه ادانو و همکاران در سال ۲۰۲۳ براساس داده های تاریخی شش ساله از تصادفات رو به رو از غنا را تجزیه و تحلیل کرد و دو مدل را برای رسیدگی به این موضوع ایجاد کرد. تجزیه و تحلیل شدت آسیب با استفاده از یک پارامتر تصادفی لاجیت چند جمله ای با رویکرد ناهمگنی در میانگین و واریانس انجام شد و با هدف شناسایی عواملی که تأثیر قابل توجهی بر شدت صدمات وارده در برخوردهای رو به رو دارند، در حالی که پارامترهای تصادفی مرگ و میر دو جمله ای منفی است، انجام شد.  مدل شمارش برای بررسی عوامل موثر بر تعداد تلفات این تصادفات در کشور طراحی شده است. نتایج نشان داد که تصادفات رودررو با رانندگان بالای ۶۵ سال، اتوبوس، موتورسیکلت و افراد بین ۲۵ تا ۶۵ سال احتمال بیشتری دارد که منجر به مرگ شود. همچنین مشخص شد که سرعت و نقص خودرو از عوامل موثر در تصادفات مرگبار هستند. تصادفات رودررو شامل مینی‌بوس‌ها و حوادثی که راننده می‌خواست از وسیله نقلیه دیگری سبقت بگیرد، به احتمال زیاد منجر به تلفات بیشتر می‌شد. نتایج این مطالعه تعامل جالبی را بین عناصر مرتبط با انسان و عوامل اقتصادی-اجتماعی آشکار می‌کند که مانعی بر سر راه تلاش دولت برای ارتقای بزرگراه‌های اصلی کشور است. علاوه بر این، افزایش نیاز به حمل و نقل منجر به حضور وسایل نقلیه در جاده ها شده است که ممکن است استانداردهای ایمنی را رعایت نکنند. در نتیجه، تعجبی ندارد که بسیاری از یافته‌های این مطالعه با انتظارات مطابقت دارند. یکی دیگر از فاکتور های موثر در این تصادفات مسافت و فاصله بین شهرهای مبدا و مقصد است. این اطلاعات بصورت اکسل فاصله شهرها از لینک زیر قابل دانلود است.

با استفاده از اکسل فاصله شهرها می توانید فاصله تمام شهرهای مهم کشور را نسبت بهم بدست آورید.

مطالعات انجام شده درباره تصادفات جلو به جلو

در مطالعه احمید و همکاران در سال ۲۰۲۳ که با هدف پیش‌بینی تصادف جاده‌ای و عوامل مؤثر با استفاده از مدل‌های یادگیری ماشینی قابل توضیح: تجزیه و تحلیل و عملکرد انجام شد، عوامل زیر مورد بررسی قرار گرفت. آنها چنیدن مدل و چند مطالعه را باهم مقایسه کردند. نتایج مقایسه نشان می دهد که RF با دقت ۸۱.۴۵ درصد، دقت ۸۱.۶۸ درصد، یادآوری ۸۱.۴۲ درصد و ۸۱.۰۴ درصد از امتیاز F1 بهترین طبقه بندی کننده است. سپس، ما از تحلیل ارزش Shapley به عنوان یک تکنیک XML برای تفسیر عملکرد مدل RF در سطوح جهانی و محلی استفاده کرده‌ایم. در حالی که توضیح سطح جهانی رتبه سهم ویژگی ها در طبقه بندی شدت را ارائه می دهد، توضیح محلی برای بررسی استفاده از ویژگی ها در مدل است. علاوه بر این، نمودار وابستگی توضیح افزودنی Shapley (SHAP) برای بررسی رابطه و تعامل ویژگی‌ها نسبت به پیش‌بینی متغیر هدف استفاده می‌شود. بر اساس یافته‌ها، می‌توان گفت که دسته جاده و تعداد وسایل نقلیه درگیر در یک تصادف به‌طور قابل‌توجهی بر شدت آسیب تأثیر می‌گذارد. ویژگی های با رتبه بالا شناسایی شده از طریق تجزیه و تحلیل SHAP برای آموزش مجدد مدل های ML و اندازه گیری عملکرد آنها استفاده می شود. نتیجه به ترتیب ۶%، ۵% و ۸% افزایش را در عملکرد مدل‌های DJ، AdaBoost و CatBoost نشان می‌دهد.



در ایران نیز مطالعه منصورخاکی و همکاران در سال ۱۳۸۸ با طبقه بندی تصادفات به مطالعه شرایط تصادفات در ایران پرداختند. دراین روش آنها سعی کردند پس از طبقه بندی برای نتایج آن علل و سناریوهای معناداری پیدا نمایند. آنگاه در جهت رفع آن گام برداشت برای ملموس تر شدن این منظور به مطالعه موردی یکی از محورهای پرحادثه کشور پرداخته شده است. پس از طبقه بندی تصادفات (جلو به جلو, جلو به پشت, پهلو به پهلوو…) مشخص می شود که درصد بسیاری از تصادفات از نوع جلو به جلو (۲۰ درصد) و جلو به پشت (۳۷درصد ) می باشد. آنگاه درصدهای معنا دار این تصادفات مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور از مدلهای ارزیابی عملی طرح هندسی و آنالیز شبیه سازی جریان ترافیک در نرم افزار (IHSDM) استفاده شده است. با استفاده از مدلهای نرم افزار و بررسی سناریوهای مختلف و در نظر گرفتن پارامترهای طرح هندسی و ترافیک مسیر علت درصد زیاد تصادفات از این نوع کاملا مشخص می شود. در واقع می توان نتیجه گرفت قبل ازوقوع تصادفات نیز میتوان به بررسی عوامل آن پرداخت و راهکار مناسب جهت کاشه تصادفات را ارایه کرد در تمامی سناریوها ضعف طرح هندسی به عنوان یکی از عوامل تصادفات دیده می شود اما نقش عامل انسانی در افزایش و کاهش آن مشهودتر است که در واقع فاصله زیاد بین افزایش و کاهش تصادفات به خاطر عامل انسانی مهمترین دلیل نرخ تصادفات بالا در کشور ماست. یکی از فاکتورهای مهم در این زمینه حجم ترافیک و تعداد وسایل نقلیه سبک و سنگین در محورهای کشور است. برای دانلود اکسل ترافیک محورهای کشور با جزئیات حجم و نوع ترافیک و انواع وسایل نقلیه فایل به این لینک مراجعه کنید. با این آموزش می توانید فایل های اکسل عددایکس را به تفکیک ماه های سال و محورهای تمام شهرها و استان های ایران دانلود کنید.

باباگلی و همکاران در مطالعه خود با عنوان ارایه مدل پیش بینی شدت تصادفات وسایل نقلیه با استفاده از داده های تصادفات (مطالعه موردی محور بابل-گنج افروز) به بررسی شدت تصادفات در استان توریستی مازندران پرداختند. در این پژوهش با بکارگیری مدل چند جمله ای لوجیت از مجموعه مدل های انتخاب برای ارایه مدل پیش بینی شدت تصادفات بهره گرفته شده است. همچنین با استفاده از مدل پیش بینی دو تایی از مجموعه الگوریتم های داده کاوی شامل الگوریتم CART به عنوان یکی از الگوریتم های درخت تصمیم و الگوریتمANN-MLP از مجموعه الگوریتم های شبکه های عصبی مصنوعی استفاده گردید و نتایج مورد نیاز استخراج و با یکدیگر مقایسه شده اند. براساس مطالعه ها صورت گرفته شده در این پژوهش نشان داده شده است که بهترین مدل از نظر درصد درست پیش بینی و قابلیت ارائه فرمول پیش بینی برای هر سطح, مدلMNL بوده است. نتایج بدست آمده در بخش مدلهای پیش بینی نشان می دهد فرمول برآورد شده قادر به پیش بینی شدت تصادفات در سطوح۰ (صفر) و ۱ با دقت کافی می باشند.

هدف این مطالعه بررسی تاثیرگذاری عوامل و متغیرهای مستقل مختلف روی شدت تصادفات رو در رو یا شاخ به شاخ خودروها در محور های حمل و نقلی کشور با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک است. در این مقاله از داده های آماری اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای و همچنین اطلاعات آماری پلیس راهنمایی و رانندگی کشور استفاده شده است.

روش مطالعه تصادفات با رگرسیون

مدل رگرسیونی

تحلیل رگرسیون  یک مدل آمار استنباطی است که روابط بین متغیرها را بررسی می کند. تصور کنید که دارید سعی می کنید بفهمید چگونه یک چیز (بیایید آن را متغیر وابسته بنامیم) هنگامی که چیز دیگری (*متغیر مستقل) تغییر می کند تغییر می کند. تجزیه و تحلیل رگرسیون به ما کمک می کند تا این اسرار را کشف کنیم.  مهمترین پارامترهای مدل رگرسونی در ادامه آمده است.

 متغیر وابسته (Y): این ستاره نمایش است—چیزی که ما سعی در پیش بینی یا توضیح آن داریم. این می تواند هر چیزی از درآمد فروش گرفته تا نمرات امتحانی باشد. آن را به عنوان قهرمان داستان آماری ما تصور کنید. متغیرهای مستقل (X): اینها بازیگران مکمل هستند. آنها بر متغیر وابسته تأثیر می گذارند. آنها را به عنوان افراد کمکی در نظر بگیرید – گاهی واضح هستند (مثل دما که بر فروش بستنی تأثیر می گذارد)، و گاهی اوقات آنها بداخلاق تر هستند (مثل وضعیت اجتماعی و اقتصادی که بر پیشرفت تحصیلی تأثیر می گذارد). معادله رگرسیونی یک معادله ریاضی است که متغیر وابسته را به متغیرهای مستقل متصل می کند. هدف ان یافتن بهترین خط (یا منحنی) است که رابطه بین آنها را توضیح می دهد. – رگرسیون خطی: OG. از یک خط مستقیم برای اتصال نقاط استفاده می کند. تصور کنید که نقاط داده را روی یک نمودار رسم کنید و سپس خطی بکشید که فاصله بین خط و آن نقاط را به حداقل برساند. این رگرسیون خطی است. مثل این است که یک ژاکت مناسب را روی داده های خود بچسبانید. – رگرسیون غیرخطی: وقتی زندگی همه خطوط مستقیم نیست. گاهی اوقات روابط منحنی هستند، مانند یک ترن هوایی. مدل های رگرسیون غیرخطی این پیچ و خم ها را مدیریت می کنند. آنها ممکن است از توابع چند جمله ای، منحنی های نمایی یا سایر اشکال فانتزی استفاده کنند. ۴. تخمین پارامترها: در اصطلاح کارآگاهی، این یافتن سرنخ های مناسب است. محققان یک مدل (مانند رگرسیون خطی) را انتخاب می کنند و سپس پارامترهای آن را تخمین می زنند. این پارامترها به ما می گویند که چگونه متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته تأثیر می گذارند. این مانند رمزگشایی رمز مخفی جهان است. برای تفسیر این مدل باید گفت در رگرسیون مواردی مانند خطی بودن، استقلال و نرمال بودن را فرض می کنیم و هنگامی که مورد را شکستیم (یا تحلیل را اجرا کردیم)، ضرایب را تفسیر می کنیم که برای ما تأثیر هر متغیر مستقل را بر متغیر وابسته آشکار می کنند. 

اطلاعات و داده های تصادفات و ترافیک محورها از وبسایت عددایکس دریافت شده است. این داده ها بعد از تفکیک و پالایش برای تجزیه و تحلیل وارد نرم افزار R شده و جداول تحلیلی استخراج شد.

رگرسیون لجستیکمانند برادر رگرسیون خطی است. همه چیز در مورد پیش بینی احتمالات است – به طور خاص، احتمال وقوع یک رویداد. این را تصور کنید: شما بر سر دوراهی قرار دارید و می خواهید شانس انتخاب مسیر چپ یا مسیر راست را بدانید. رگرسیون لجستیک بکار می رود. معادله مدل رگرسیون لجستیکی در زیر آمده است.

در این معادله

– در اینجا، \(P(Y=1)\) احتمال وقوع رویداد است. – ضرایب \(\beta\) نشان دهنده تأثیر هر متغیر مستقل (\(X_1, X_2, \ldots, X_k\)) است. – جادویی \(e\) پایه لگاریتم طبیعی است.

آمار های تصادفات براساس ترافیک

در این قسمت نتایج تحلیل های آماری و پردازش های نرم افزاری بصورت جداول و نمودارهایی ارائه شده است. در ادامه جداول تحلیل آمار توصیفی و سپس متغیرهای اصلی تحقیق بررسی شده است.

جدول ۱: تحلیل توصیفی آمار تصادفات جلو به جلو

DRV_SEXVEHYRHOUR_classSEVERITYRDSURFLIGHTnumvehsNO_LANESSURF_TYPMED_TYPEACCESSTERRAINAADTRURURBseason2age_grp1
M۲۰۱۰-۲۰۱۵۱NotPDODryDark۳۵-ACUndividedConventional_No_Access_ControlF۱۲۵K-UWinter۲۵-۶۵
F۲۰۱۰-۲۰۱۵۳PDODryDark۱۸+PCCDividedFreeway_Full_Access_ControlR۱۲۵K-RFall۲۵-
M۲۰۰۵-۲۰۱۰۲NotPDOSnowy_Icy_WetDaylight۳۵-ACDividedConventional_No_Access_ControlF۱۲۵K-UWinter۲۵-
F۲۰۰۰-۲NotPDODryDaylight۳۸+PCCDividedFreeway_Full_Access_ControlF۱۷۵k-250kUWinter۲۵-
F۲۰۰۵-۲۰۱۰۲NotPDODryDaylight۲۵-ACDividedConventional_No_Access_ControlR۱۲۵K-UFall۲۵-۶۵
F۲۰۰۵-۲۰۱۰۴NotPDOSnowy_Icy_WetDaylight۲۵-ACUndividedConventional_No_Access_ControlM۱۲۵K-RWinter۲۵-۶۵
F۲۰۰۵-۲۰۱۰۲NotPDOSnowy_Icy_WetDaylight۲۵-ACUndividedConventional_No_Access_ControlM۱۲۵K-RSpring۲۵-۶۵
F۲۰۰۰-۵NotPDODryDark۲۵-ACUndividedConventional_No_Access_ControlM۱۲۵K-RSpring۲۵-۶۵
M۲۰۰۰-۳NotPDODryDark۳۵-ACUndividedExpressway_Partial_Access_ControlR۱۲۵K-RFall۲۵-۶۵
M۲۰۰۰-۱PDODryDark۲۸+PCCDividedFreeway_Full_Access_ControlF۲۵۰k+USpring۲۵-۶۵
F۲۰۰۵-۲۰۱۰۵NotPDOSnowy_Icy_WetDark۳۵-PCCDividedFreeway_Full_Access_ControlF۱۲۵K-RSpring۲۵-۶۵
M۲۰۱۰-۲۰۱۵۱NotPDODryDark۲۶-۷PCCDividedFreeway_Full_Access_ControlF۱۷۵k-250kUWinter۲۵-۶۵
M۲۰۰۰-۴NotPDODryDaylight۲۸+PCCDividedFreeway_Full_Access_ControlM۱۷۵k-250kUFall۲۵-۶۵
F۲۰۰۰-۲۰۰۵۳PDODryDark۲۸+ACDividedConventional_No_Access_ControlF۱۲۵K-UWinter۲۵-۶۵
F۲۰۱۵+۱NotPDODryDark۲۸+PCCDividedFreeway_Full_Access_ControlF۱۷۵k-250kUSpring۲۵-
M۲۰۰۰-۵NotPDODryDaylight۳۵-ACUndividedConventional_No_Access_ControlR۱۲۵K-USummer۶۵+
M۲۰۰۰-۲۰۰۵۱NotPDODryDaylight۲۵-ACUndividedConventional_No_Access_ControlM۱۲۵K-RFall۲۵-
M۲۰۰۵-۲۰۱۰۱NotPDODryDaylight۲۵-ACDividedFreeway_Full_Access_ControlR۱۲۵K-USpring۲۵-۶۵
M۲۰۰۰-۵NotPDODryDark۳+۵-ACUndividedConventional_No_Access_ControlF۱۲۵K-RWinter۲۵-۶۵
M۲۰۱۰-۲۰۱۵۵PDODryDaylight۲۶-۷PCCDividedConventional_No_Access_ControlF۱۲۵K-USpring۲۵-۶۵

جدول فوق نشان دهنده اطلاعات توصیفی تصادفات است. این اطلاعات شامل جنسیت راننده مرد یا زن بودن، سن خودرو، زمان، شدت تصادف و خسارات، خیسی یا خشکی سطح جاده و خیابان، شب یا روز بودن یا به عبارتی روشنایی خیابان و جاده، تعداد وسایل نقلیه یا وضعیت سنگینی ترافیک و ترردد خودروها، تعداد خطوط جاده یا تعداد لاین جاده، نوع مسیر آسفالت یا سنگفرش بود، وضعیت دسترسی، هموار یا شیبدار بودن جاده و راه، سرعت تردد، شهری یا روستایی بودن مسیر، و فصل سال، و گروه سنی راننده است.

ارتباط پارامترهای ترافیک محور ها با تصادفات

جداول زیر میزان همبستگی پارامترهای فوق را نشان می دهد.

جدول ۲: همبستگی متغیر ها در مدل رگرسیونی

Var1Var2Freq
   
 DRV_SEXF:3408
 DRV_SEXM:6999
 DRV_SEXN/A
 DRV_SEXN/A
 DRV_SEXN/A
 VEHYR۲۰۰۰-    :1889
 VEHYR۲۰۰۰-۲۰۰۵:۲۴۳۳
 VEHYR۲۰۰۵-۲۰۱۰:۲۴۰۷
 VEHYR۲۰۱۰-۲۰۱۵:۲۳۵۵
 VEHYR۲۰۱۵+    :1323
 HOUR_class۱:۱۵۷۰
 HOUR_class۲:۳۱۴۷
 HOUR_class۳:۱۵۷۰
 HOUR_class۴:۱۷۰۱
 HOUR_class۵:۲۴۱۹
 SEVERITYNotPDO:7305
 SEVERITYPDO   :3102
 SEVERITYN/A
 SEVERITYN/A
 SEVERITYN/A
 RDSURFDry          :8563
 RDSURFSnowy_Icy_Wet:1844
 RDSURFN/A
 RDSURFN/A
 RDSURFN/A
 LIGHTDark    :4368
 LIGHTDaylight:6039
 LIGHTN/A
 LIGHTN/A
 LIGHTN/A
 numvehs۱ : ۶۶۵
 numvehs۲ :۷۶۹۵
 numvehs۳ :۱۵۵۴
 numvehs۳+: ۴۹۳
 numvehsN/A
 NO_LANES۵- :۶۷۵۶
 NO_LANES۶-۷:۱۱۷۳
 NO_LANES۸+ :۲۴۷۸
 NO_LANESN/A
 NO_LANESN/A
 SURF_TYPAC :7325
 SURF_TYPPCC:3082
 SURF_TYPN/A
 SURF_TYPN/A
 SURF_TYPN/A
 MED_TYPEDivided  :5986
 MED_TYPEUndivided:4421
 MED_TYPEN/A
 MED_TYPEN/A
 MED_TYPEN/A
 ACCESSConventional_No_Access_Control   :5922
 ACCESSExpressway_Partial_Access_Control: 554
 ACCESSFreeway_Full_Access_Control      :3931
 ACCESSN/A
 ACCESSN/A
 TERRAINF:5633
 TERRAINM:1916
 TERRAINR:2858
 TERRAINN/A
 TERRAINN/A
 AADT۱۲۵K-    :7677
 AADT۱۲۵k-175k: 705
 AADT۱۷۵k-250k:1296
 AADT۲۵۰k+    : 729
 AADTN/A
 RURURBR:4376
 RURURBU:6031
 RURURBN/A
 RURURBN/A
 RURURBN/A
 season2Fall  :2693
 season2Spring:2540
 season2Summer:2469
 season2Winter:2705
 season2N/A
 age_grp1۲۵-  :2207
 age_grp1۲۵-۶۵:۷۲۱۶
 age_grp1۶۵+  : 984
 age_grp1N/A
 age_grp1N/A

جدول ۲ ارتباط هر متغیر با سایر متغیرها را نشان می دهد.

جدول ۳: معیارهای سنجش کیفیت مدل رگرسیون لجستیک

LIGHTSURF_TYPNumberofObservationDevianceAICMcFaddenr2MLr2CUauc
DaylightAC۴,۴۷۱۴,۷۷۰.۰۹۰۴,۷۹۶.۰۹۰۰.۰۷۱۰.۰۷۸۰.۱۱۴۰.۶۷۰
DarkAC۲,۸۵۴۳,۰۴۵.۵۳۶۳,۰۶۹.۵۳۶۰.۰۷۶۰.۰۸۵۰.۱۲۳۰.۶۷۶
DaylightPCC۱,۵۶۸۲,۰۰۷.۰۲۱۲,۰۴۳.۰۲۱۰.۰۴۶۰.۰۵۹۰.۰۸۰۰.۶۳۷
DarkPCC۱,۵۱۴۱,۸۹۷.۵۱۱۱,۹۲۷.۵۱۱۰.۰۵۰۰.۰۶۴۰.۰۸۷۰.۶۳۶

در این جدول وضعیت روشنایی یا آمار تصادفات در روز یا شب برای دو نوع محور های آسفالت و محور های سنگفرش آمده است.

در جدول زیر ضرایب آماری متغیرهای معنی دار در شدت تصادفات براساس رگرسیون لجستیک آمده است.

جدول ۴: ضرایب آماری معنیداری رخداد های تصادفات براساس مدل رگرسیون لجستیک

termcountmeansdminmax
numvehs2۴-۱.۳۳۲۰.۲۹۶-۱.۶۱۶-۱.۰۳۹
numvehs3۴-۱.۶۴۶۰.۴۹۸-۲.۰۸۴-۱.۱۸۵
numvehs3+۴-۲.۴۳۲۰.۸۱۲-۳.۳۶۳-۱.۶۴۳
MED_TYPEUndivided۳-۰.۸۴۴۰.۲۷۷-۱.۱۵۰-۰.۶۱۰
RDSURFSnowy_Icy_Wet۳۰.۳۷۴۰.۱۰۲۰.۳۰۴۰.۴۹۰
(Intercept)۲۰.۹۵۴۰.۴۳۲۰.۶۴۹۱.۲۶۰
AADT175k-250k۲۰.۵۷۵۰.۲۹۵۰.۳۶۷۰.۷۸۴
AADT250k+۲۰.۵۰۷۰.۰۱۷۰.۴۹۶۰.۵۱۹
DRV_SEXM۲۰.۲۶۴۰.۰۴۸۰.۲۳۰۰.۲۹۸
season2Spring۲-۰.۴۶۸۰.۱۰۹-۰.۵۴۵-۰.۳۹۰
season2Summer۲-۰.۰۲۹۰.۴۹۷-۰.۳۸۰۰.۳۲۲
AADT125k-175k۱۰.۴۹۱N/A۰.۴۹۱۰.۴۹۱
HOUR_class5۱۰.۴۰۰N/A۰.۴۰۰۰.۴۰۰
NO_LANES6-7۱-۰.۳۶۵N/A-۰.۳۶۵-۰.۳۶۵
NO_LANES8+۱۰.۴۹۲N/A۰.۴۹۲۰.۴۹۲
RURURBU۱-۰.۵۵۴N/A-۰.۵۵۴-۰.۵۵۴
TERRAINM۱۰.۷۳۴N/A۰.۷۳۴۰.۷۳۴
VEHYR2005-2010۱۰.۵۴۴N/A۰.۵۴۴۰.۵۴۴
age_grp165+۱-۰.۴۳۱N/A-۰.۴۳۱-۰.۴۳۱

در این جدول نیز تعداد، میانگین، انحراف معیار، و حداقل و حداکثر رخداد ها براساس داده های موجود ارائه شده است. مثلا در فصل تابستان میانگین رگرسیونی -۰.۰۲۹ بوده که دارای انحراف معیار ۰.۴۹۷ می باشد.

با توجه به جداول ارائه شده می توان بیان داشت مسیر های یک طرفه و دوطرفه بودن و ناهمواری جاده و راه دارای بیشترین تاثیر روی شدت تصادفات در محورها هستند. همچنین از نتایج این جداول چنین بر می آید  که سرعت، وضیعت ترافیک و تعداد لاین محورها، شرایط شهری و روستایی محورها، و همچنین ناهمواری و شیبدار بودن جاده از عواملی هستند که تاثیر معنی دار روی شدت تصادفات دارد.

می توان چنین بحث کرد که این عوامل و متغیرهای مستقل بدلیل شرایط خاص جاده ها و محور های ترددی در ایران از جمله ناهمواریهای کوهستانی استان های غربی و شمالی کشور می توانند تشدید شوند. این محورها علاوه بر عوامل فوق می توانند تحت تااثیر سایر عوامل موثر باشند که می توانستند در این عوامل دخالت کنند و شدت تصادفات را تحت تاثیر قرار دهند.

نتیجه گیری

براساس تحلیل های انجام شده و همچنین بررسی نتایج مدل رگرسیون لجستیک می توان نتیجه گیری کرد که عوامل یک طرفه یا دوطرفه بودن محورها، ناهمواری ها و توپوگرافی جاده ها و خیابان ها، و همچنین شرایط جوی می توانند تاثیر معنی دار و چشم گیری روی شرایط و شدت تصادفات داشته باشند. مداخله سایر عوامل از جمله شرایط روانی رانندگان و خرابی آسفالت خیابان ها و شرایط جوی هوا می توانند در این روابط آماری تاثیرات قابل توجهی داشته باشند.

منابع

  1. باباگلی، ر.، عاملی، ع.، غلامرضا تبار، ع.، پایدار، ع.، (۱۳۹۸)، ارائه مدل پیش بینی تصادفات وسایل نقلیه با استفاده از داده های تصادفات (مطالعه موردی محور بابل – گنج افروز) ، فصلنامه علمی پژوهشی حمل و نقل، ۶۱، ۱-۱۴
  2. منصورخاکی، ع.، محسنی، ح.، جعفریه، ف.، (۱۳۸۸)، بررسی علت تصادفات با توجه به طبقه بندی نوع تصادفات (جلو به جلو و جلو به پشت)، اولین کنفرانس ملی تصادفات و سوانح جاده ای و ریلی، ایران زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی
  3. Emmanuel Kofi Adanu, William Agyemang, Abhay Lidbe, Offei Adarkwa, Steven Jones, (2023), An in-depth analysis of head-on crash severity and fatalities in Ghana, Heliyon 9, e18937, https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e18937.
  4. Shakil Ahmed, Md Akbar Hossain, Sayan Kumar Ray, Md Mafijul Islam Bhuiyan, Saifur Rahman Sabuj, (2023), A study on road accident prediction and contributing factors using explainable machine learning models: analysis and performance, Transportation Research Interdisciplinary Perspectives 19, https://doi.org/10.1016/j.trip.2023.100814.
  5. Website: www.adadx.ir
,
Share:

ارسال یک در تیکت پاسخ جدید آمد

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نقشه ایران و جهان برای PowerPoint

این محصول یک نقشه ایران و نقشه جهان است که شما می توانید در پاورپوینت ها و اسلاید های خود از آنها استفاده کنید. تصویر نقشه ایران بدون حاشیه و نقشه جهان بدون حاشیه را در این پاورپوینت می توانید در اسلاید های خودتان کپی و پیست کنید. این تصاویر بصورتی است که نوشته ها

378,000 ریال

تبدیل اکسل آنلاین

برای خرید محصول تبدیل اکسل آنلای می توانید از طریق دکمه خرید زیر اقدام کنید. این محصول یک برنامه آنلاین است که قابلیت های زیادی برای تبدیل اکسل به فرمت های مختلف دارد. این برنامه بطور آنلاین می تواند چارت ها و نمودارها یا عکس های داخل اکسل را استخراج کند و بصورت فرمت JPEG

389,000 ریال

اطلاعات جمعیتی استان کرمانشاه

شهرستان اسلام آبادغرب استان کرمانشاه  دارای ۱۴۰۸۷۶ شخص جمعیت است که ۹۱۸۷۶ شخص آن در مناطق شهری و ۴۸۳۴۰ شخص آن در مناطق روستایی ساکن هستند. شهرستان کرمانشاه استان کرمانشاه  دارای ۱۰۸۳۸۳۳ شخص جمعیت است که ۹۵۲۲۸۵ شخص آن در مناطق شهری و ۱۲۹۷۱۹ شخص آن در مناطق روستایی ساکن هستند. شهرستان پاوه استان کرمانشاه

280,000 ریال

آموزش کوتاه ماکرو در اکسل

با کلیک روی دکمه خرید زیر می توانید آموزش ویدئوی ماکرو در اکسل را خریداری و فوری دانلود کنید. محتویات ماکرو در اکسل ماکرو در اکسل چیست؟ ۱ ماکرو در اکسل چطور کار می کند؟ ۱ اهمیت استفاده از ماکرو در اکسل چیست؟ ۱ آموزش ویدئویی ماکرو در اکسل. ۲ ماکرو در اکسل چیست؟ ماکرو

398,000 ریال

اطلاعات جمعیتی استان آذربایجان شرقی

شهرستان اهر استان آذربایجان شرقی  دارای ۱۵۴۵۳۰ شخص جمعیت است که ۱۰۵۲۹۹ شخص آن در مناطق شهری و ۴۹۲۳۱ شخص آن در مناطق روستایی ساکن هستند. شهرستان تبريز استان آذربایجان شرقی  دارای ۱۷۷۳۰۳۳ شخص جمعیت است که ۱۶۲۳۰۹۶ شخص آن در مناطق شهری و ۱۴۹۹۳۶ شخص آن در مناطق روستایی ساکن هستند. شهرستان سراب استان

280,000 ریال

اطلاعات جمعیتی استان چهار محال بختیاری

شهرستان بروجن استان چهار محال بختیاری دارای ۱۲۲۴۸۳ شخص جمعیت است که ۱۰۴۰۵۳ شخص آن در مناطق شهری و ۱۸۴۳۰ شخص آن در مناطق روستایی ساکن هستند. شهرستان شهركرد استان چهار محال بختیاری دارای ۳۱۵۹۸۰ شخص جمعیت است که ۲۸۸۱۹۹ شخص آن در مناطق شهری و ۲۷۷۷۸ شخص آن در مناطق روستایی ساکن هستند. شهرستان

280,000 ریال

نوشته های اخیر