شارژ ساختمان: راهنمای کامل، هز ینه شارژ هر واحد، روش محاسبه شارژ آپارتمان
در این مقاله عددایکس به موضوع شارژ ساختمان و روش محاسبه آن پرداختیم.
چند نوع هزینه شارژ ساختمان وجود دارد؟
نحوه محاسبه روش شارژ واحدی متراژی
نحوه محاسبه شارژ واحدی به همراه شارژ نفری متراژی
نحوه محاسبه شارژ نفری به همراه شارژ متراژی
نحوه محاسبه شارژ ساختمان
رعایت قوانین و مقررات در هر محیط یا سازمانی که در آن زندگی می کنیم موجب بهبود رفاه و احترام متقابل بین همسایگان و آرامیش و امنیت در محیط زندگی خودمان می شود. تابعیت از قوانین از جانب همه نوعی احترام بهمدیگر است. در ساختمان رعایت قوانین آپارتمان نشینی از جمله محاسبه درست شارژ ساختمان برای هزینه های جاری و نگهداری مشاعات وظیفه تمام ساکنان است. در این مقاله راهنمای کامل شارژ ساختمان به ابعاد مختلف این موضوع و همچنین جوانب آن پرداخته ایم. در مقاله شارژ ساختمان: راهنمای کامل، هز ینه شارژ هر واحد، روش محاسبه شارژ آپارتمان به انواع روش های حساب کردن شارژ پرداختیم و توضیح دادیم که در هر نوع آپارتمان بهتر است از چه روشی برای حساب کردن شارژ آپارتمان استفاده شود.
شارژ ساختمان چیست؟
هر ساختمانی نیاز به هزینه های جاری و هزینه های نگهداری و مراقبت دارد. برای انجام این کار، ساکنین می بایست در دوره های مشخص مثلا هر ماه مبلغی را بهعنوان شارژ آپارتمان پرداخت کنند. در واقع، شارژ ساختمان پولی است که افراد ساکن در آپارتمان برای نگهداری ساختمان، مراقبت از تاسیسات و تجهیزات آپارتمان، تعمیرات و پرداخت هزینه مشاعات و موارد مشترک مانند پرداخت قبض آب و برق مشاع مانند آب باغچه، آب پارکینگ و شیرهای آب سایر قسمت های آپارتمان و همچنین هزینه درب پارکینگ، روشنایی راه پله و نمای ساختمان، روشنایی روف گاردن و هزینه پمپ آب و آسانسور، هزینهی نگهداری و تعمیرِ تجهیزات مانند پمپ آب و آسانسور، هزینه موتورخانه و هزینهی نظافت و نگهبان ساختمان یا لابی، پرداخت میکنند.
با توجه به اینکه تمام اهالی آپارتمان حق استفاده از از موارد بالا را دارند، بنابراین پرداخت هزینههای مربوط به آنها نیز باید بهصورت مساوی بین تمام ساکنین تقسیم شود. به همین منظور برای نگهداری و مدیریت این موارد، مبلغی بهعنوان شارژ تعیین میشود و ساکنین آپارتمان ملزم هستند این وجه را بهصورت ماهانه پرداخت کنند. در اینجا مدیر ساختمان یا مدیران ساختمان از مبالغ جمع آوری شده برای موارد فوق هزینه می کنند.
با توجه به مشکلات پیش آمده در پرداخت شارژ از سمت ساکنین آپارتمان، قانونگذاران قوانینی را وضع کردند تا روش های پرداخت شارژ ساختمان بطور شفاف و روشن بیان شود. این قوانین به مدیران ساختمان کمک می کند بتوانند این هزینه را بهراحتی و با استناد به قانون، از ساکنان ساختمان دریافت کنند. با توجه به اینکه روش محاسبه و شیوه پرداخت مبلغ شارژ قوانین خاص خود را دارد، در ادامه در عددایکس به این موضوع پرداخته ایم. امروزه مدیریت ساختمان نیازمند توسعه و استفاده از مهارت های مدیریت هوشمند است که در مقاله با این عنوان به این موضوع پرداختیم.
روش محاسبه شارژ ساختمان
با توجه به این که تمام ساکنین و خانواده های ساکن در آپارتمان موظف به پرداخت شارژ هستند، لازم است همه ساکنین آپارتمان ها با روش محاسبه شارژ ساختمان آشنا باشند. روشن شدن این موضوع و روش محاسبه شارژ موجب همکاری بهتر ساکنان با مدیر ساختمان و آرامش و امنیت بیشتر در آپارتمان می شود. در اینجا به برخی از قوانین مربوطه اشاره کرده ایم.
ماده ۴ قانون تملک آپارتمانها
“حقوق و تعهدات و همچنین سهم هر یک از مالکان قسمتهای اختصاصی از مخارج قسمتهای مشترک متناسب است با نسبت مساحت قسمت اختصاصی به مجموع مساحت قسمتهای اختصاصی تمام ساختمان به جز هزینههایی که به دلیل عدم ارتباط با مساحت زیربنا به نحو مساوی تقسیم خواهد شد و یا اینکه مالکان ترتیب دیگری را برای تقسیم حقوق و تعهدات و مخارج پیشبینی کرده باشند. پرداخت هزینههای مشترک اعم از اینکه ملک مورد استفاده قرار گیرد یا نگیرد الزامی است.
تبصره ۱ (الحاقی ۱۳۷۶/۰۳/۱۱) – مدیران مجموعه با رعایت مفاد این قانون، میزان سهم هر یک از مالکان یا استفادهکنندگان را تعیین میکند.
تبصره ۲ (الحاقی ۱۳۷۶/۰۳/۱۱) – در صورت موافقت مالکانی که دارای اکثریت مساحت زیربنای اختصاصی ساختمان میباشند هزینههای مشترک براساس نرخ معینی که به تصویب مجمع عمومی ساختمان میرسد، حسب زیربنای اختصاصی هر واحد، محاسبه میشود.
تبصره ۳ (الحاقی ۱۳۷۶/۰۳/۱۱) – چنانچه چگونگی استقرار حیاط ساختمان یا بالکن یا تراس مجموعه به گونهای باشد که تنها از یک یا چند واحد مسکونی، امکان دسترسی به آن باشد، هزینه حفظ و نگهداری آن قسمت به عهده استفاده کننده یا استفادهکنندگان است.”
به زبان ساده، طبق این قانون مبلغ شارژ هر واحد در آپارتمان با توجه به مساحت واحدها محاسبه میشود. یعنی سهم هر واحد از شارژ بستگی به متراژ واحد دارد. این قانون چند تبصره دارد که مدیران می توانند با توجه به شرایط موجود هر ساختمان روش های متفاوتی را به کار بگیرند.
در عمل، تمام آپارتمانها از این قانون برای محاسبه شارژ ساختمان استفاده نمیکنند. مدیران آپارتمان ها و اعضای هیات مدیره آپارتمان ها عوامل دیگری را در تعیین شارژ ساختمان دخالت میدهند. بهعنوان مثال، ممکن است اعضای ساکنان ساختمان و یا مدیر ساختمان تصمیم بگیرد که هزینههای مربوط به قبوض مشاعات مانند آب و برق مشاع را بر اساس نفرات هر واحد حساب کند به جای اینکه به ازای متراژ باشد، و یا اینکه، هزینهای ثابت را برای امور نگهداری مانند هزینه سرویس آسانسور، موتورخانه، لوله های آب و فاضلاب و نظافت ساختمان، در نظر بگیرد. لذا، هزینه های جانبی می تواند به ازای متراژ و یا به ازای نفرات و یا ترکیبی از متراژ و نفرات باشد.
می توانیم تا اینجا در این مقاله عددایکس بیان کنیم که مبلغ شارژ ساختمان کلا طی توافق هایی که در جلسات اعضای ساختمان و با حضور مدیر و ساکنین انجام میشود، مشخص می شود. اعضای ساختمان در جلسات ماهانه و یا در تماس های تلفنی می توانند صبحت کنند و توافق نمایند که هزینه شارژ چطور محاسبه شود. در برخی ساختمان ها عمدتا هزینه شارژ بطور برابر بین ساکنان تقسیم می شود. یعنی هزینه تمام واحدها کاملا برابر است. در کل، شیوه های مختلف و گوناگونی برای محاسبه و پرداخت شارژ آپارتمان وجود دارد که در آنها از عوامل مختلف مانند تعداد نفرات ساکن، متراژ و واحد بهصورت تنها و یا ترکیبی از تمام این عوامل، استفاده میشود.
چند نوع هزینه شارژ ساختمان وجود دارد؟
می توانیم انواع هزینه های شارژ ساختمان را به دو دسته هزینه های مربوط به تعمیرات و نگهداری ساختمان که مالک آپارتمان باید بپردازد و دوم هزینه های مربوط به خدمات و امور جاری ساختمان که ساکنان (چه مالک باشد چه مستاجر) باید بپردازد. این دو دسته هزینه ها در ادامه مورد بحث قراردادیم.
اینکه پرداخت این هزینهها بر عهده مالک است یا مستاجر بستگی به مصرفی و خدماتی بودن و یا نگهداری ساختمان دارد؟ کدام هزینهها را مستاجر و کدام هزینه ها را مالک باید بپردازد؟ در جواب این سوالات، میتوانیم به تقسیمبندی زیر اشاره کنیم.
هزینه هایی مستاجر:
هزینه های زیر برعهده مستاجر است و مستاجر یا هر شخصی که ساکن در واحد است می بایست به مدیر ساختان بپردازد.
- پول آب، برق، گاز و تلفن
- هزینه تعمیر و سرویس آسانسور
- هزینه شارژ ساختمان
- هر نوع خرابیای که مسبب آن مستاجر باشد .
- رفع مشکل فاضلاب بعد از گذشت چند ماه اقامت مستاجر
- پرداخت عوارض سالانه پسماند شهرداری
هزینه های مالک یا صاحبخانه:
این هزینهها که مالک ساختمان مسئول پرداخت آن است، شامل موارد زیر میشوند:
- هزینه تعمیرات عمده آسانسور و نقاط خانه
- هزینه رفع مشکل فاضلاب در ابتدای ورود مستاجر
- هزینه عوارض نوسازی شهرداری
- تعمیرات ترکیدگی لوله
برای ثبت کردن و حساب شارژ و هزینه های ساختمان بهتر است از اکسل مدیر ساختان عددایکس استفاده کنید. برای دانلود نرم افزار آسان و بسیار کاربردی اکسل مدیر ساختان عددایکس کلیک کنید.
این برنامه اکسل به همراه ویدئوی آموزشی رایگان به شما کمک می کند براحتی حسابداری مدیریت ساختمان را انجام بدهید.
چند روش حساب کردن شارژ
انواع روشهای محاسبه شارژ ساختمان چگونه است ؟
همانطور که گفتیم روشهای مختلفی برای حساب کردن شارژ ساختمان وجود دارد که مدیر و یا هیات مدیره ساختمان، بسته به عوامل مختلف، باید یکی از این روشها را برای محاسبه شارژ انتخاب کند. ، شارژ متراژی، شارژ نفری، شارژ واحدی، شارژ نفر متراژی و … در این قسمت از مقاله شارژ ساختمان: راهنمای کامل، هز ینه شارژ هر واحد، روش محاسبه شارژ آپارتمان انواع روش های محاسبه آمده است.
انواع شارژ آپارتمان موارد زیر است.
محاسبه شارژ متراژی
شارژ نفری
شارژ واحدی
شارژ نفر متراژی
روش شارژ واحدی متراژی
شارژ واحدی نفری
ترکیب شارژ واحدی با شارژ نفری متراژی
ترکیب شارژ نفری با شارژ متراژی
نحوه محاسبه شارژ متراژی
در روش شارژ ساختمان متراژی، شارژ هر واحد با توجه به متراژ آن محاسبه میشود. در این روش ابتدا بهعنوان مثال، اگر شارژ هر متر ۳۰۰۰ تومان تعیین شده باشد، شارژ یک واحد ۸۰ متری، ۱۶۰ هزار تومان است که مستاجر باید آن را بهصورت ماهانه به حساب اعلام شده مدیر ساختمان واریز کند. تعیین اینکه شارژ هر متر چند تومان است می تواند با استفاده از تقسیم هزینه کل ماهانه بر متراژ مجموع واحدهای ساختمان بدست می آید. مثلا اگر هزینه ماهانه هر ماه ۱۷۰۰۰۰۰ تومان است، در یک ساختمان ۱۰ واحدی که ۵ واحد ۸۰ متری و پنج واحد ۱۲۰ متری دارد. مجموع متراژ آن برابر ۸۸۰ متر است. از تقسیم یک میلیون و هفتصد هزار تومان بر هشتصد و هشتاد متر می شود متری ۱۹۳۱ تومان و با این حساب سهم واحد های ۸۰ متری می شود متری ۱۵۴۰۰۰ تومان و سهم واحد های ۱۲۰ متری می شود ماهی ۲۳۱۰۰۰ تومان.
در روش متراژی در برخی آپارتمان ها به ازای اینکه واحدی پارکینگ دارد یا ندارد مبلغی به شارژ اضافه و یا کم می شود. واحدهای پارکینگ دار از برق بیشتر و هزینه نگهداری بیشتری مصرف می کنند. بنابراین، این امر بستگی به نظر اعضا و یا مدیر ساختمان دارد که بین واحد های پارکینگ دار و غیر پارکینگ تفاوتی در شارژ اعمال کند.
از این روش شارژ ساختمان متراژی یا اندازه آپارتمان، بیشتر در مجتمعهای مسکونی، اداری و تجاری استفاده میشود و برای مجتمعهایی مفید است که چندین واحد با متراژ های متفاوت دارند. همچنین در مواردی که تناسب خوبی بین تعداد نفرات ساکن و متراژ در ساختمان وجود دارد. اگر مثلا در یک واحد ۸۰ متری ۶ نفر ساکن باشند و در یک واحد ۱۲۰ متری ۲ نفر سکونت داشته باشند، این روش چندان مفید نخواهد بود.
نحوه محاسبه شارژ نفری
در این روش، شارژ هر واحد با توجه به تعداد نفرات آن تعیین میشود. بهعنوان مثال، اگر شارژ به ازای هر نفر ۴۰۰۰۰ تومان باشد، شارژ واحد آپارتمانی که چهار شخص در آن ساکن هستند می شود ماهی ۱۶۰ هزار تومان. به همین ترتیب برای سایر واحدها شارژ محاسبه می شود. از این روش شارژ نفری، بیشتر در مجتمعهای مسکونی استفاده میشود. این روش متناسب واحدهای آپارتمانی است که از مشاعات آب و برق استفاده می کنند. مجمع هایی که مشاعات بیشتری دارند بهتر است از این سیستم استفاده شود. هر چه مشاعات تفکیک شده باشد مثلا آب برق گاز همه جدا باشد و هزینه های محوطه زیاد نباشد این روش چندان مفید نیست. همچنین در مجتمع هایی که تعداد نفرات ساکن با متراژ همخوانی ندارد. در واحدها متراژ پایین تعداد افراد بیشتری از واحد های بزرگ ساکن هستند. در آپارتمان هایی که رفت و آمد مهمانان در نظر گرفته می شود و حساسیت روی حضور افراد مهمان در ساختمان مطرح است، معمولا این روش استفاده می شود.
نحوه محاسبه شارژ واحدی
در این روش شارژ واحد آپارتمان، شارژ ساختمان بر اساس تعداد واحدها و تعداد اتاق های آپارتمان محاسبه میشود. برای مثال، مبلغ شارژ برای واحد تک خواب با واحد آپارتمانی دو خواب متفاوت است. در روش واحدی، آپارتمان سه خوابه (بدون احتساب متراژ واحد) باید شارژ بیشتری نسبت به دو خواب و یک خواب بپردازد. در این روش، وجود و یا عدم وجود انباری و پارکینگ در تعیین میزان شارژ تاثیر دارد.
بهتر است روش واحدی در آپارتمانها و مجتمعهای مسکونیای استفاده شود که واحدهای یکسانی دارند، هر واحد کنتورهای آب و گاز مستقل دارند و همچنین سیستم گرمایش و سرمایش مرکزی در ساختمان وجود ندارد. در کل مشاعات روی هزینه شارژ و هزینه نگهداری تاثیر می گذارد و باید در شارژ واحدها لحاظ شود. عرفا آب مشاع در اکثر ساختمان های شهری معمول است و در بیشتر ساختمان های شهر های کشور برق و گاز مفروز و یا جدا هستند.
نحوه محاسبه شارژ نفر متراژی
در این روش، شارژ هر واحد آپارتمان بر اساس ترکیبی از تعداد نفرات و همچنین متراژ تعیین میشود. تعیین مبلغ پرداختی در این روش، معمولا به صورت سهم سی به هفتاد یا ۲۰/۸۰ است. به این معنا که مثلا با نسبت سی به هفتاد برای متراژ به نفر در ساختمانی که نفری ۲۰۰۰۰ تومان و رقم ۱۰۰۰ تومان برای هر متر، یک واحد صد متری با سه نفر ساکن، باید ماهیانه ۹۸ هزار تومان پرداخت کند.
۶۰۰۰۰ * ۰.۳ = ۱۸۰۰۰
۱۰۰۰۰۰ * ۰.۸ = ۸۰۰۰۰
۸۰۰۰۰ + ۱۸۰۰۰ = ۹۸۰۰۰
بنابراین شارژ این واحد با متراژ ۱۰۰ متر و تعداد سه نفر می شود ماهی ۹۸ هزارتومان
حساب شارژ نفر متراژی معمولا در آپارتمان هایی استفاده می شود که سیستم سرمایش و گرمایش مرکزی با آب و برق مشترک دارند و متراژ متفاوت واحدها با تعداد افراد ساکن در هر واحد همخوانی ندارد. مثلا در واحدهای کوچک تعداد افراد ساکن بیشتر از تعداد افراد واحد های بزرگتر است.
نحوه محاسبه روش شارژ واحدی متراژی
در این روش واحدی متراژی، مبلغی بهعنوان شارژ ثابت مشخص می شود و با رقم شارژ به ازای هرمتر جمع بسته میشود. بهعنوان مثال، در ساختمانی مبلغ ۲۰۰۰۰۰ تومان بهعنوان شارژ ثابت و ۷۰۰ تومان برای هر متر مربع تعیین میشود. به این ترتیب، یک واحد مسکونی با متراژ ۱۰۰ متر باید مبلغ ۲۷۰ هزار تومان را بابت شارژ به حساب مدیر ساختمان پرداخت کند. برای محاسبه مبلغ شارژ در مجتمعهای مسکونی، اداری و تجاریِ دارای گرمایش و سرمایش مرکزی استفاده میشود. علاوه بر این، این روش برای مجتمعها و ساختمانهایی با متراژ متفاوت نیز، مناسب است.
نحوه محاسبه شارژ واحدی نفری
در روش شارژ واحدی نفری، شارژ هر واحد با جمع رقم ثابت و رقم شارژ بر اساس تعداد ساکنین هر واحد تعیین میشود. بهعنوان مثال، شارژ ثابت در آپارتمانی ۲۰۰۰۰۰ تومان تعیین میشود و هر واحد ساختمان به ازای هر نفر باید ۹۰ هزار تومان نیز پرداخت کند. در این روش، مبلغ شارژ برای واحدی که سه نفر ساکن دارد برابر ۴۷۰ هزار تومان می شود. روش واحدی نفری برای محاسبه شارژ در ساختمانهای مسکونیِ دارای واحدهایی با متراژ یکسان استفاده میشود که آب مشترک نیز دارند.
نحوه محاسبه شارژ واحدی به همراه شارژ نفری متراژی
در این روش، شارژ هر واحد ترکیبی از جمع بستن شارژ ثابت، شارژ نفری و شارژ متراژی است. بهعنوان مثال، اگر شارژ ثابت در آپارتمانی را ۱۰۰ هزار تومان در نظر بگیریم، این آپارتمان میتواند برای هر متر مربع هم مبلغ ۵۰۰۰ تومان را تعیین کرده باشد و به ازای هر نفر نیز، مبلغ ۲۰ هزار تومان را مشخص کرده باشد. به این ترتیب، یک واحد در این آپارتمان با متراژ صد متر و دو نفر ساکن، باید مبلغ ۶۴۰ هزار تومان را بابت شارژ ماهانه پرداخت کند.
این روش محاسبه شارژ ساختمان، برای مجتمعهای مسکونی که دارای واحدهایی با متراژ متفاوت و سیستم گرمایش و سرمایش و آب مشترک هستند، مناسب است.
نحوه محاسبه شارژ نفری به همراه شارژ متراژی
در این روش، مبلغ شارژ هر واحد بر اساس متراژ و تعداد افراد ساکن تعیین میشود. به این ترتیب، اگر مبلغ شارژ هر متر مربع ۵۰۰ تومان باشد و هر فرد ملزم به پرداخت ۵۰۰۰۰ تومان شارژ باشد، شارژ یک واحد ۸۰ متری با یک نفر ساکن، ماهیانه ۹۰ هزار خواهد شد. از این روش، بهتر است برای آپارتمانها و مجتمعهای مسکونیای با متراژهای متفاوت استفاده شود که سیستم گرمایش و سرمایش و همچنین آب و گاز مشترک نیز دارند.
نکاتی درباره شارژ ساختمان
شارژ ساختمان شرایط متفاوتی دارد و یکی از دلایل بروز برخی مشکلات در ساختمانها، این است که ساکنین از این قوانین و شرایط حساب و کتاب شارژ اطلاعی ندارند.
مثلا نحوه برخورد با فردی که شارژ ساختمان را پرداخت نمیکند می تواند از طریق تماس با مسئول واحد، طرح در جلسه ساختمان و نهایتا از طریق طرح دعوا در شوراهای حل اختلاف اقدام کند. ممکن است فردی نسبت به شارژ تعیینشده شکایت داشته باشد و حتی به دلخواه، از پرداخت شارژ امتناع کند. در این موارد مدیر ساختمان موظف است، اعتراض خود و ساختمان به این مورد را ابتدا به صورت کتبی به واحد مذکور اعلام کند. در صورت عدم توجه به اعتراض کتبی، مدیر میتواند به شورای حل اختلاف و مراجع قضایی مراجعه کند و در اظهارنامهای، به این اشاره کند که در صورت عدم پرداخت شارژ تا ده روز آینده، او میتواند خدمات مشترک مانند آب و گازِ واحد مذکور را قطع کند. اگر مقدار حق شارژ کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، مدیر باید به شورای حل اختلاف محل مراجعه کند و اگر مبلغ حق شارژ از ۲۰ میلیون تومان بیشتر باشد، مدیر باید به دادگاه عمومی محل ملک مراجعه کند. در صورت عدم پرداخت مجدد، مدیر ساختمان باید به اداره اجرای اسناد رسمی مراجعه کند و علیه او درخواست صدور اجراییه کند. در این مرحله و در صورت عدم پرداخت مجدد، مالی از مالک یا مستاجر توقیف و با فروش آن، حق شارژ به ساختمان پرداخت خواهد شد.
بهتر است ساکنین آپارتمان به مدیر ساختمان پیشنهاد بدهند که برای بهتر شدن شفافیت هزینه ها و دریافتی های شارژ مدیران ساختمان از اکسل مدیر ساختمان عددایکس استفاده نمایند.
نتیجه گیری
شارژ ساختمان یکی از موضوعاتی است که اکثر واحدهای آپارتمانی چه مالکان و چه مستاجران با آن سروکار دارند. درصورتی که آگاهی کافی از این موضوع در جامعه و میان ساکنان و سرپرستان خانوارها به وجود آید، بسیاری از مشکلات در این زمینه رفع خواهد شد. در این مقاله عددایکس سعی کردیم ضمن معرفی ابجاد موضوع انواع روش های محاسبه شارژ ساختمان و پرداخت به حساب مدیر ساختمان را بررسی کردیم.
ارسال یک در تیکت پاسخ جدید آمد